Restart după o lungă vacanță

În ultimii ani, vacanța de vară a devenit un real paradox atât pentru copii, cât și pentru părinți, din motive de logistică, timp și chiar investiție financiară. Teoretic, vacanța a însemnat timp liber, fără stres, cât mai puține teme și distracție cât cuprinde. Ei bine, oricât de mult și-ar dori să aibă copii sănătoși, energici și sociabili, vacanța de vară pare că-i epuizează pe părinți de resurse din cauza unui simplu fapt: nu au cu ce să le ocupe tot acest timp și nici nu îi pot lăsa „cu cheia de gât” în fața blocului sau a străzii din fața casei.

A început din nou școala. O bucurie sau un factor de stres pentru părinți?

În timpul anului, copilul nu percepe în ce măsură este ocupat părintele său datorită faptului că activitățile școlare – unele interesante, altele de-a dreptul plictisitoare – se desfășoară alături de colegi sau prieteni și îl mențin activ social. Dar lucrurile se schimbă destul de repede, chiar după un timp scurt de la reînceperea orelor – apare corvoada temelor, a proiectelor pentru fiecare materie în parte, cresc pretențiile profesorilor și, o dată cu acestea, cresc și așteptările părinților.

Și atunci începem să observăm un fapt îngrijorător: copiii ajung să se refugieze în tabletă sau telefon, pierd ore în șir cu jocuri online sau în conversații virtuale, iar energia creativă se risipește inutil.

Desigur, părinții încearcă să le ocupe cât mai mult din timpul liber cu activități care să-i ajute să se dezvolte atât intelectual cât și fizic. Dar goana după meditații, activități fizice intense sau evenimente care să le mențină vie preocuparea copiilor are un efect negativ și asupra celor mici, și asupra celor mari. Părinții își doresc să-i vadă făcând și altceva decât butonând telefonul mobil, copiii nu vor decât să interacționeze într-un mod creativ (folosind emoticoane, desene sau aplicații de tip Snapchat) cu prietenii și colegii.

Ce alte opțiuni există?

Spre deosebire de perioada vacanței, când avem tabere locale si școli de vară în oraș, acum atelierele inedite sunt de un real folos pentru copii. În general, aceste activități cresc stima de sine și gradul de socializare, îi învață să lucreze în echipă, să își dezvolte empatia, curiozitatea și creativitatea.

Odată cu începerea școlii, cursurile Changing Minds Today vă propun o variantă relaxantă, creativă, inedită pentru deconectarea de la programul de zi cu zi și petrecerea timpului liber. Gândite în așa fel încât să nu streseze copilul și nici să nu îi lase impresia de oră obligatorie, funcționează după aceleași principii ale educației nonformale.

Chiar dacă a sunat din nou clopoțelul, părinții pot încerca și o alternativă la activitățile clasice, o variantă care va oferi copiilor doza de energie și creativitate de care au nevoie. Vă așteptăm să ne cunoaștem începând din data de 25 septembrie 2018! Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați Changing Minds Today.

 

A început școala. Ce facem cu copilul în timpul liber?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *